Yenidoğan Bebek Vücudu Neyle Yıkanır?

Yenidoğan Bebek Vücudu Neyle Yıkanır?

Yenidoğan Bebek Vücudu Neyle Yıkanır?

Yenidoğan bebek ciltleri de en az onlar kadar hassastır. Bu sebeple uzmanlar bebek ciltleri üzerinde çeşitli temizlik ve kimyasal içerikli ürünlerin kullanımını önermez. Bu yüzden de yenidoğan bebek banyosunda ağırlıklı olarak suyla temizlik sağlanmalıdır. Su sıcaklığı ise bir diğer önemli konulardandır. Minik bedenlerin hızlı bir şekilde ısı kaybı yaşamaması ya da fazla sıcak suya maruz kalarak cildin zarar görmemesi için vücut ısısındaki su sıcaklığından yararlanılır. Tüm bunların yanında ek temizlik ve hijyen sağlanabilmesi için yenidoğan bebeklere özel üretilen şampuan ve sabunlardan da yararlanılabilir. Hafif ve sade içeriklerle oluşturulan bu ürünler bebeğinizin cildine özel olarak uygun pH dengesine sahiptir. Böylece güvenilir bir kullanım sağlanabilir.
  

Yenidoğan Banyosu İçin Gerekenler Nelerdir?

Bebek banyosu esnasında ya da sonrasına bazı ürün ve eşyalardan faydalanmak gerekebilir. Bunlar hem güvenilir bir banyo deneyimi hem de banyo sonrası bebeklerin konforu için oldukça önemlidir.

• Taşınabilir bebek küveti • Termometre • Bebek küvet filesi • Suyu dökmek için maşrapa ya da kap • Bebek şampuanı • Bebek sabunu • Kurulama Havlusu • Bebek banyo lifi • Bebek yağı/losyonu • Pudra • Pişik Kremi

  

Banyo Sonrası Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Suyun rahatlatma gücü aynı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de geçerlidir. Özellikle banyo sonrası bebeklerin üstüne mışıl mışıl bir uyku çöker. Bu derinden gelen huzurlu anlarda banyo sonrası bakımın da büyük bir payı vardır. Banyo işlemi sonrasında iyice kurulanan bebek cildinin nemlendirilmesi için özel üretilmiş bebek losyonlarından ve yağlarından faydalanılabilir. Tüm vücuda yayılan bu ürünler yumuşak hareketlerle masaj yapılarak uygulanırsa bebeklerin büyük ölçüde rahatlamasını sağlayacaktır. Aynı zamanda gün boyu takılan bezin etkilerini azaltmak için pişik kremleri ve pudralar da bu esnada sürülebilir. Ancak en çok dikkat edilmesi gereken bu işlemler sonrasında bebeğin cildinin nemli bırakılmaması gerektiğidir. Çünkü hareket alanı oldukça kısıtlı olan bebeklerin eklem aralarında ya da çeşitli vücut bölgelerinde fazladan kalan nem pişiğe yol açabilmektedir.
  

Yenidoğan Bebeğin İlk Banyosu Ne Zaman Yaptırılmalı?

Yenidoğan bebeklerin doğumdan sonra yıkanılması genelde önerilmez. Çünkü anne karnında koruyucu bir cilt tabakasına sahip olan bebekler bu sayede ciltlerinin korunmasını ve nemlenmesini sağlar. Ancak birkaç gün sonra bu tabaka zamanla kaybolmuş olacaktır. İşte bu aşamada bebeklerin ilk banyosu da gerçekleştirilebilir. İlk günlerde nemli ve yumuşak bir bez tarafından silinerek temizlenen cilt 2-4 gün sonra uygun ısıya sahip bir su yardımıyla banyo yapılabilir. Bu esnada vücut ısısını korumak için banyo süresi minimum tutulmalı ve göbek(kordon) bağının suyla çok temas etmemesine dikkat edilmesi gerekir.
  
Bebek Banyosunda Dikkat Edilmesi Gerekenler?

• Bebekler için yapılacak banyoların sıklığı yetişkinlerde olduğu gibi sık olması tavsiye edilmez. Gerekmediği sürece haftada 2 defa banyo çoğu bebek için yeterli olacaktır. Geri kalan günlerde ise bebeğin nemli bir bez yardımıyla silinmesi gerekli temizliği yerine getirir. • Banyo esnasında kullanılacak temizlik ürünlerinin bebeklere özel üretildiğine dikkat edilmelidir. Çünkü bu ürünler çok daha hafif bir içeriğe ve yumuşak bir formülasyona sahiptir. • Banyo esnasında bulunan ortamda herhangi bir hava akımı bulunmamasına dikkat etmeniz gerekir. Aynı zamanda banyo sonrası için yüksek emiciliğe sahip bir banyo havlusu ve sıcak kıyafetler de bebeklerin üşütmemesi için önemlidir. • Banyo esnasında ve sonrasında bebeğe yapılacak hafif masaj, kan akışının hızlanmasını ve bebeğin rahatlamasını sağlayabilmektedir. • Banyo esnasında bebeğin yüzüne olabildiğince su değdirilmemesine dikkat edilmelidir. Bir maşrapa yardımıyla saç ve baş kısmına dökülen su durulama ardından hemen kurulanarak bebeğin rahatsızlığı giderilmelidir.