Hiperpigmentasyon

Hiperpigmentasyon

 
Cilt lekeleri (Hiperpigmentasyon) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
 
 
Yaşlanan ciltle ilişkili olarak, koyu lekeler sadece yaşlıları etkilemez. İnsanların özellikle yüzlerinde veya ellerinde oluşan bu çirkin izler 30 yaşından ve bazen daha da erken yaşlardan itibaren görülebilir. Ama cilt lekeleri nedir? Kimlerde olur? Neden ortaya çıkıyorlar? Onları tedavi etmek mümkün mü? Nasıl kaçınılabilir? İşte cilt lekeleri hakkındaki sorularınızın cevapları.
 
Lekeleri daha iyi anlama ve tanıma
 
Nasıl oluşur?
 
Lekeler, aslında cildin bazı bölgelerinde oluşan melanin birikmesidir. Melanin, asıl amacı cildi ultraviyole ışınlarından korumak olan koyu kahverengi bir pigmenttir. Vücudumuza ve yüzümüze, özellikle yaz aylarında, imrenilen o güzel ten rengini verir. Bununla birlikte, bazen bu koyu renkli pigmentler yüzeyde durmakta ve kalıcı bir iz bırakmaktadır. Bu izler genellikle cilt lekeleri olarak adlandırılır.
 
İki ana tip cilt lekesi vardır:
 
Melazma: Hamilelik maskesi olarak da bilinen bu tür lekeler doğrudan hormonal bir değişimle ilgilidir. Melazma genellikle burun, alın ve yanaklarda koyu renkli lekeler şeklinde görülür. Bunlar genellikle hormonal denge sağlandığında hızla kaybolur.
 
Lentigo: Epidermisin ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerini kontrol edemediğini gösteren küçük yuvarlak veya oval bir noktalardır.
 
Cilt lekeleri ve çiller arasındaki fark nedir? 
 
Leke ve çili kolaylıkla karışabilir ancak aynı özelliklere sahip değillerdir.
 
Çiller genetiktir ve tedavi edilemez. Görünümleri ne önlenebilir ne de tedavi edilebilir.
Koyu renkli lekelere ise çevresel etkenler neden olur ve tedavi edilebilir.
 
Cilt lekeleri: Yüz ve eller ana hedeflerdir
 
Teknik olarak, hiperpigmentasyon vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.
 
Her durumda, ultraviyole ışınlarına çok daha sık maruz kalan yüz ve eller kendilerini korumak için daha fazla melanin içerir. Bu nedenle, bu alanlarda cilt lekeleri daha kolay görülür.
 
Kimlerde Daha Sık Görülür?
 
Pigmentasyon izleri sıklıkla yaşlılıkla ile ilişkilidir diye genel bir algı var ancak gerçekte, bu sadece kısmen doğrudur. Cilt yaşlandıkça ultraviyole ışınlarına karşı dayanıklılığı azalıyor. Bu nedenle yaşlı bir cilt doğal olarak lekelere daha yatkındır.
 
Ancak, daha genç bireylerde UV ışınlardan etkilenebilir ve cilt lekeleri oluşabilir. Aslında, ilerleyen kısımlarda okuyacağınız gibi, cilt, bakım eksikliği nedeniyle erken yaşlanmanın kurbanı olabilir.
 
Ayrıca, kadınlar, özellikle hormonal nedenlerden dolayı, cilt lekelenmelerinden daha sık etkilenmektedir.
 
Cilt lekeleri Neden ortaya çıkıyorlar?
 
Güneş, ana tetikleyici faktör
 
Yukarıda okuduğunuz gibi, melanin agresif ultraviyole ışınlarına karşı doğal bir koruma görevi görür. Daha kesin olmak gerekirse, cilde yayılacak olan melanini sentezleyerek güneşe karşı bir engel oluşturan melanositlerdir (cildi renklendiren hücreler). Bununla birlikte, aşırı güneşe maruz kalma ve zayıf güneşten korunma düzensiz melanin dağılımına yol açabilir. Bu durum cilt lekelerinin oluşmasına sebep olur. 
 
Diğer nedenler
 
Hiperpigmentasyonu destekleyen başka faktörler de var:
 
·     Sivilce, kesik veya yanık gibi iltihap sonrası lezyonlar, özellikle iyileşme döneminde komplikasyon olduğunda etkilenen bölgelerde iz bırakabilir.
 
·     Hormonlar: Hamile kadınların yaşadığı hormonal değişim onları güneş ışığına karşı daha savunmasız hale getirir.
 
·     Cilt yaşlanması: Yaşlandıkça, cildin güneş ışınlarına karşı savunma mekanizmasını yönetmek zorlaşır. Melanin daha sonra belirli alanlarda daha büyük miktarlarda yoğunlaşır. Düşünülenin aksine, bir kişinin yaşı, cildin yaşlanmasına neden olan tek faktör değildir. Koruma olmadan güneşe aşırı derecede maruz kalmak, epidermisin erken yaşlanmasına neden olur.
 
Koyu lekeler nasıl temizlenir: Tedavi ve korunma
 
Birleştirici aktif bileşenlerle cilt bakımı cilt bakımı
 
-Asidin gücü
 
Pigmentasyon izleri bir sağlık tehlikesi olmasa bile, çirkin görünümleri çoğu zaman insanları pek mutlu etmiyor.
 
Cilt depigmentasyonunu desteklemek için, welldermo.com'da, tanınmış asit bazlı aktif bileşenleri birleştiren kremleri sizler için seçtik.
 
Kojik asit:Bu, pigmentasyonu önleme yeteneğine sahiptir. Cilde uygulandığında melanin üretimini azaltır. Bu nedenle Dermalight maskesi gibi koyu renkli lekelerin tedavisinde kullanılır.
 
Glikolik asit:Bu meyve asidi (AHA), fazla melaninden kurtulmak için çok faydalı olan bir peeling kuvvetine sahiptir. Aynı zamanda depigmentasyon aktif bileşenlerinin uygun şekilde nüfuz etmesini sağlar. 
 

Glikolik Asit içeren Leke Bakım Ürünleri

Caudalie Vinoperfect Leke Karşıtı ve Işıltı Verici Gece Bakım Kremi 50ml Ducray Melascreen Serum Leke Karşıtı Bakım 30ml Lierac Lumilogie Koyu Leke Karşıtı 24 Saat Yoğun Tedavi Yapan Gece ve Gündüz Konsantresi 30ml


 


 
C Vitamini, aydınlatıcı bir destek
 
Antioksidan gücü ile askorbik asit (C vitamini) güzel bir cilt için çok önemli bir müttefiktir. Saldırılara karşı koruma sağlar ve yaşlanmaya karşı savaşır. Dahası, C vitamini melanin etkisini azaltır, bu da onu mükemmel bir leke karşıtı yapar. Bir serumda ve beyaz dahlia ile birlikte, cilde en iyi hücresel korumayı sağlar.
 
C Vitamini içeren Leke Bakım Ürünleri

 

 

Nuxe Splendieuse Leke Karşıtı Yoğun Bakım Serumu 30ml Ducray Melascreen Depigmentant Leke Bakım Kremi 30ml Esthederm Intensive Vitamine C Sıkılık, Işıltı Kaybı, Leke Karşıtı Bakım Kremi 50ml




 
Doğal tedaviler
 
Kozmetik ürünlere ek olarak, doğal çözümler pigmentasyon kusurlarını, özellikle de yüzdeki koyu lekeleri gidermenize yardımcı olabilir. Bu çareler şunlardır:
 
·     Limon: Taze sıkılmış limon suyu biraz tuzlanarak parlatıcı bir güç verir.
·     Maydanoz: Doğal olarak C vitamini bakımından zengin olan bu bitkinin antioksidan özellikleri, kaynatıldıktan sonra kendilerini gösterir.
 
 
Cilt lekelerini açıklayan çeşitli faktörler:
 
Bir sivilce lekesi veya cilt lezyonu, hiperpigmentasyon oluşumuna yol açabilir. Bununla birlikte, bu özel durumda, cilt yalnızca söz konusu alana odaklanır ve bu da cildin doğal rengini yeniden kazanmak için kendini tedavi etmesini kolaylaştırır. 
Güneşe aşırı maruz kalma ile ilgili koyu renkli lekelerin tedavisi daha zordur. Aktif bileşenler bakımından zengin bir cilt bakımı, koyu renkli lekeleri önlemek için en etkili tedavi yöntemidir. Bununla birlikte, cildin güneş toleransını vaktinden önce tüketmemek için, onu ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korumak esastır.
 
Cilt lekeleri hakkında hatırlanması gereken üç önemli nokta:
 
·     Koyu lekeler sadece yaşla ilişkili değildir.
·     Güneş, ana tetik faktörüdür.
·     Tedaviye rağmen şüphe duyulması veya kalıcı karanlık noktalar olması durumunda bir dermatolog tavsiyesi almanız önerilir.